Bula imobiliară din România a explodat și se vede la vânzări: apogeul trist pentru dezvoltatori, în vara asta

de: Alexandru Puiu
21 09. 2022

Criza economică cu care se confruntă România de aproximativ un an trebuia să se reflecte, odată și odată, în piața imobiliară de pe meleaguri mioritice. Cutremurul imobiliar s-a produs, iar cea mai importantă consecință este scăderea vânzărilor.

Încă de anul trecut, s-a înregistrat o scumpire fabuloasă a materialelor de construcții, la care s-a adăugat și scăderea disponibilității forței de muncă în acest domeniu, ca în multe altele. Criza angajaților, împreună cu scumpirea materialelor s-a reflectat inevitabil în costuri mai mari la locuințe până la nivelul în care, mulți români nu-și mai permit să-și cumpere un apartament sau o casă. Deși cele de mai sus sunt deducții logice care nu se reflectă de fiecare dată în realitate, aceste lucruri se simt acum în statisticile oficiale referitoare la tranzacții de la ANCPI – Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Cutremurul imobiliar se resimte la vânzări

În vara anului trecut, pe parcursul celor trei luni specifice anotimpului cald, la nivel național, s-au înregistrat 49.000 de unități individual tranzacționate, locuințe. Deși dezvoltatorii imobiliari ar vrea să fii convins că lucrurile merg din bine în mai bine în această piață, în aceeași perioadă din 2022, vânzările au fost de aproximativ 42.000 de unități individuale, o scădere de aproximativ 15%.

Dacă vorbeam de 2-3 procente, am fi putut să dăm vina pe inflație, scumpiri la energie sau carburant, dar când saltul în jos este de 15%, este clar să semnalizează o problemă cronică în această piață, una care nu va face decât să se acutizeze în perioada următoare.

Practic, în iunie, iulie și august, au fost înregistrate tranzacții de către ANCPI pentru 42.154 de unități individuale, în contextul în care aceeași perioadă a anului trecut s-a reflectat în aproape 49.000 de locuințe tranzacționate, cu un vârf de aproape 18.000 în august. Până și în București, unde foarte mulți români se dau peste cap pentru a pune mâna pe o locuință de orice fel, scăderea în perioadele detaliate mai sus, de la un an la altul, a fost de la 13.700 de unități individual la 12.900. În Cluj, de la un an la altul, scăderea a fost de 25%, în Timiș vorbim de -23%, Brașov -15%, Constanța -16%, iar Iași, -10%.